Welcome to Comuna Ivanesti, judetul Vaslui   Apasa si asculta textul! Welcome to Comuna Ivanesti, judetul Vaslui

Aparatul primarului

aparatul primarului

Primarul are in subordinea sa un aparat propriu ce comunica cu locuitorii comunei....

Citeste mai mult

Hotarari CL

hotarari cl

Hotararile CL sunt supuse votarii si se refera la buna functionare a comunitatii...

Citeste mai mult

Documente contabile

documente contabile

Aici va sunt prezentate bugetul, bilantul, rectificarile si alte acte privind banii comunei

Citeste mai mult

Declaratii de avere

declaratie de avere si interese

Aici gasiti declaratiile de avere si interese ale membrilor CL si functionarilor publici...

Citeste mai mult

Contact

contact

Printr-un singur click luati legatura cu noi privind problemele pe care le aveti

Citeste mai mult

Cu toate că în comuna Ivăneşti nu a existat un local special pentru cămin cultural, ci doar nişte clădiri închiriate precum cea de la Ivăneşti destinată cooperaţiei de consum şi care în 1977 – martie s-a dărâmat din cauza cutremurului, sau la Ursoaia în vechiul local al şcolii dărâmat şi acela prin anul 1980, totuşi activitatea cultural-artistică s-a desfăşurat în toate localităţile componente comunei.

              Dintr-o informaţie primită de la domnul prof. Gheorghe Lazanu aflăm că în anul 1904 şcolarii de la Ivăneşti, însoţiţi de învăţătorul lor (probabil Ioan Andries) au participat alături de şcolarii din comunele învecinate la o amplă şi populară sărbătoare organizată cu ocazia împlinirii a 400 de ani de la moartea marelui Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt.

              În anul 1925 la iniţiativa înv. Simion Bălan ia fiinţă corul mixt “Doina Racovei”.

     Pentru a se păstra tradiţia, prin anul 1972 ia fiinţă din iniţiativa învăţătorilor Luca Th. Ioan, Naciu Alexandru un cor mixt pentru început, apoi corul bărbătesc-ţărănesc sub îndrumarea prof. Nicolae Bălan, secondat de prof. Ioan Frigură.

              Fanfara de la Valea-Mare, condusă în ultimii ani de către prof. Nicolae Bălan, a reuşit să fie recunoscută în ţară şi peste hotare.

              Grupul vocal feminin “Lămâiţa” condus de înv. Maria Vieraşu întregeşte “tabloul” formaţiilor artistice din comună; toate participante active şi cu rezultate bune şi foarte bune la Festivalul Naţional “Cântarea României”.

              Merită toată lauda şi învăţătorul Dorobăţ Valentin care, îndrăgostit fiind de muzică şi bun interpret la mandolină, a înfiinţat formaţii de mandolină, ale căror protagonişti au fost elevi de clase primare, adică elevii pe care i-a instruit. Cu aceste formaţii a participat la diferite manifestări cultural artistice în acelaşi festival naţional “Cântarea României”.

              Pentru că locuitorii din Valea-Mare au fost muzicanţi din tată-n fiu, e bine să amintim câteva familii care au păstrat din generaţie în generaţie acest meşteşug. S-au remarcat, în mod deosebit, familii precum: Măguţă, Găjură, Bosnea Buhai din rândul cărora au fost şefi de formaţie.

              În perioada comunistă au existat la nivelul localităţilor componente comunei diferite formaţii artistice de amatori precum: brigadă artistică de agitaţie, montaj literar-muzical, dansuri, teatru etc. Aşa s-a ajuns la nivelul anilor ’80 să existe astfel de formaţii artistice cu un număr de peste 240 de artişti amatori.

              În satele Ivăneşti, Ursoaia, Coşeşti, Coşca, Valea-Mare, Broşteni au funcţionat aparate de proiecţie cinemetrografică. Oamenii vizionau câte un film sau două pe săptămână.

              Activitatea cultural-atistică de masă era diversificată pe genuri şi teme, era coordonată de un director de cămin: Olariu Elena, Bârlădeanu Zaharia, Măciucă Mircea şi consta în: Concursuri gen “Cine ştie câştigă” pe temă de literatură, istorie, educaţie sanitară etc; “Întâlnire pe aceeaşi scenă”. Formaţii din toată comuna sau şi din comunele învecinate prezentau spectacole, primeau calificative şi cele mai bune erau promovate la faza superioară sau primeau premiu.

              Serbările câmpeneşti deveniră un fel de serbări populare la care participau şoimi ai patriei, pionieri, utecişti, tineri şi vârstnici; fie concurenţi, fie spectatori. Acestea se organizau în “Luncă” şi de obicei se încheiau cu un foc de tabără, muzică, dans, bere şi mici la grătar. Nu lipsea fanfara de la Valea –Mare.

     (A existat pe cursul Racovei între şosea şi Vărzărie o luncă de plop numai bună pentru astfel de petreceri. De fapt jumătatea de est al satului Iezărel poartă numele de “Luncă”). E lesne de înţeles că de la aceste manifestări cultural-artistice şi sportive nu lipseau cadrele didactice, ca organizatori şi instructori artistici.

N-au lipsit şi alte activităti politico-ideologice precum: prezentare de carte, recenzii, lectura presei la locul de muncă a colectivitătilor (pe tarla), învăţământul politico-ideologic şi bineînţeles practica agricolă de toamnă sau primăvară. La toate acestea şi la altele s-a renunţat în mod nejustificat – după anul 1990.

Înainte de anul cu pricina au existat în comună o bibliotecă comunală şi 17 biblioteci săteşti, ca să nu mai vorbim despre bibliotecile şcolare.

La sfârşitul anului 1989 exitau în biblioteci un număr de 18600 volume, un loc aparte ocupândul cartea politică şi agro-zootehnică.

În anul 2014 există în biblioteca comunală “Constantin Cihodaru” (singura rămasă în funcţiune) un număr de 16315 volume;

             In anul 2007 s-a dat in folosinta CENTRUL CULTURAL IVANESTI. Cladirea este dotata cu sala de spectacole , cu spatii pentru biblioteca. In acest spatiu au loc manifestari culturale de toate genurile. Asa cum s-a mentionat mai sus comuna Ivanesti se mandreste cu Fanfara de la Valea Mare deoarece a obtinut numeroase diplome la festivalul fanfarelor, aici putem mentiona:

     ●Premiul I la Festvalul Fanfarelor Bicaz - 2003

     ● Premiul I la Festivalul Fanfarelor Husi - 2009

     ● FLIGORNUL DE AUR Hoceni si PUPITRUL DE ARGINT- 2011

     ● FLIGORNUL DE AUR Vaslui   -2012

     ● FLIGORNUL DE AUR Zorleni - 2013

          In comuna o foarte mare atentie se acorda datinilor si obiceiurilor, aici putem mentiona: uratul, plugusorul, buhaiul, colindul, etc.

         O mare raspandire o au in aceasta zona si jocurile cu masti ,care sunt specifice obiceiurilor de iarna vasluiene si implicit si in comuna Ivanesti.Un loc aparte il ocupa jocul cu masti numit,,capra”. Capra este confectionata din hartie creponata alba taiata in benzi inguste si lungi fixate pe o panza.

Capul, din lemn, are maxilarul de jos mobil, pentru a putea produce, tras cu sfoara ,efecte de miscare si sunet carecteristce. Dimensiunile sunt deosebit de mari, ajungand pana la 5, 6 m.

,,Ursul”,un alt obicei al jocului cu masti. Si capra si ursul fac parte parte din fenomenul numit ,,Valaretul”.Acesta este format din:fluieras,uratori,dansatori,harapi,turci,mascati,ursari,ursi,capre, fanfara.

Aici putem mentiona ca in anul 2006 am obtinut cu ocazia participarii la Festivalul concurs ,,DATINI SI OBICEIURI DE IARNA” premiul III si multe alte diplome de participare.

   Dupa cum se observa din cele relatate mai sus caminul cultural si-a recapatat rolul de odinioara,promovand valorile artistice si culturale, care are in vedere permanent educarea copiilor dar si a adultilor. In colaborare cu scoala, primaria, biblioteca comunala in fiecare an au fost planificate diverse actiuni culturale cu scop educativ. Aici putem mentiona din activitatile desfasurate in anul 2013:

-          24 Ianuarie – UNIREA PRINCIPATELOR ROMANE

-          27 Mai         - ZIUA SATULUI

-          1 Iunie         - ZIUA COPILULUI

-          25 Iunie     - ZIUA DRAPELULUI

-          26 Iunie       - ZIUA NATIONALA A IMNULUI ROMANIEI

-          1 Octombrie – ZIUA INTERNATIONALA A PERSONELOR VARSTNICE

-          1 Decembrie   -    ZIUA NATIONALA A ROMANIEI

-          8 Decembrie – ZIUA CONSTITUTIEI ROMANIEI

-          22 Decembrie – VICTORIA REVOLUTIEI ROMANE

-          31 Decembrie – DATINI SI OBICEIURI DE IARNA

Scroll to top
Apasa si asculta textul! Powered By GSpeech